Claire-Louise Bennett


Den britisk / irske forfatter var gæst ved Verdenslitteratur på Møn
fredag den 7. og lørdag den 8. oktober 2022 i Saftstationen i Damme


Claire-Louise Bennett er fra Wiltshire i England, men emigrerede til Galway i Irland omkring årtusindeskiftet. Hun har læst litteratur og drama ved Roehampton University og arbejdet som skuespiller. Bennett har skrevet noveller og essays og debuterede med Dam i 2015. Kasse 19 er hendes anden roman. Begge bøger er udkommet på dansk på forlaget Turbine.

Fredag den 7. oktober bliver samtalen modereret af kulturjournalist Tore Leifer – med udgangspunkt i romanen Kasse 19.Lørdag den 8. oktober vil den danske forfatter Dorthe Nors blive samtalepartner for Claire-Louise Bennett. Her tages udgangspunkt i begges forfatterskaber – og forfatternes personlige ståsted, nemlig det at bo i periferien og samtidig have et aktivt internationalt forfatterliv.


Kasse 19
I en arbejderby et sted vest for London skriver en pige små historier bagerst i sin skolebog, fortryllet af fantasiens evne til at skabe liv.
Hun bliver ældre, og alle omkring hende og alt, hvad hun læser, bliver til benzin på det bål, som er hendes store kærlighed til litteraturen, til bøgerne, fortællingen.
Kærester, fremmede, Dostojevskij, Proust, skolekammerater, Nabokov, Jaeggy, Ditlevsen, Jansson, hovedpersonens forældre, alle bliver de til en del af litteraturen, og litteraturen bliver til det vigtigste i hovedpersonens liv, noget selv ikke den værst tænkelige forbrydelse kan ødelægge.

Kasse 19 er en roman om at have bøger i sit liv og leve et liv baseret på bøger.

“Claire-Louise Bennetts ’Kasse 19’ er en skattekiste for den bibliofile. Men hendes forhold til litteratur er hverken snobbet eller støvet. Tværtimod….
’Kasse 19’ er en morsom, uudgrundelig og temperamentsfuld roman om at læse og skrive og om at opdage, at man er blevet gammel nok til at have en fortid. Claire-Louise Bennett er en uovertruffen forfatter,” skrev Politikens anmelder Benedicte Gui de Thurah Huang og gav romanen 6 hjerter.

Karl Ove Knausgård siger om romanen: ”Bennett skriver som ingen anden, hun har fuld kontrol over sproget, legende og nytænkende på en næsten Joyce-agtig måde. Hun er et sjældent talent, og Kasse 19 er en mesterlig roman.”

Claire-Louise Bennett 2022