s
logo.png

2019 Gerður Kristný

Gerður Kristný (f. 1970) er en af de førende stemmer på Islands stærke litteraturscene. Hun har skrevet både prosa og lyrik og fik sin litterære debut i 1994 med digtsamlingen ”Ísfrétt”, og det skønlitterære gennembrud kom med ”Blóðhófnir” (Blodhingst, 2011). Denne digtsuite om jættekvinden Gerd indbragte hende en række priser - og en nominering til Nordisk Råds Litteraturpris, og den er blevet oversat og udgivet i flere lande.

Mød Gerður Kristný i samtale om forfatterskabet med Erik Skyum-Nielsen (12. oktober) og Shadi Angelina Bazeghi (13. oktober)

Med et traditionsbevidst udgangspunkt i den gamle Edda-digtning og sagaerne har Kristný skabt sin helt egen stil, hvor nordisk mytologi smelter sammen med aktuelle problemstillinger - i et stærkt og lyrisk sprog. Den barske natur møder det rå Reykjavik. Kristný skriver om udsatte kvindeskæbner med en dybtfølt sympati og et alvorligt glimt i øjet.

I Politiken kaldte Thomas Bredsdorff Blodhingst for "en fejende flot samling digte om jætter og nordiske guder, der viste sig at være af samme beskaffenhed som nutidens mennesker."

Drapa.pngGerður Kristnýs bøger myldrer med referencer til både ”Vølvens spådom”, P.J. Harveys sangtekster og filmmageren Quentin Tarantino. Man møder nordisk mytologi, feminisme og nordic noir!

Ud over lyrik har hun også skrevet børne- og ungdomsbøger og romanerne Hestvik (da. 2017) og Smarties (da. 2018) og er blevet oversat til over 20 sprog. Forlaget Vandkunsten har udgivet Kristnys bøger på dansk. Inden arrangementet i oktober udkommer digtsamlingen Sjælemesse.

Vi ser meget frem til at byde den islandske forfatter - og publikum - velkommen til Møn i oktober til en weekend med tid til fordybelse i et ganske særligt forfatterskab!

 

To dage. Ét forfatterskab
Som altid ved Verdenslitteratur på Møn er tiden og fordybelsen i samtalen helt central. Forfatteren har tre timer til rådighed sammen med en interviewer og publikum. Det betyder, at samtalerne kommer i dybden – og der er god tid til oplæsning, spørgsmål og debat. Samtalerne vil foregå på dansk.

 

Program

Lørdag den 12. oktober
Kl. 14 - 17.30 Gerður Kristný i samtale med litterat, anmelder og oversætter Erik Skyum-Nielsen om forfatterskabet, med referencer til Islands litterære tradition, samt et musikalsk indslag.
Der er pause undervejs. Derefter bogsignering og mulighed for middag i restauranten (forudbestilles).

Søndag den 13. oktober
Fra kl. 12 mulighed for frokost i restauranten (forudbestilles).
Kl. 14 - 17.30 Gerður Kristný i samtale med digter og oversætter Shadi Angelina Bazeghi om forfatterskabet, samt et musikalsk indslag. Der er pause undervejs. Derefter bogsignering.

 

Sted
Fanefjord Skovpavillon, Fanefjord Skovvej 6, 4792 Askeby, Møn.
Der vil være mulighed for spisning i forbindelse med arrangementet.


Billetter

kan købes på Billetto.dk fra mandag den 8. juli kl. 10


Følg desuden med på www.facebook.com/verdenslitteratur og www.instagram.com/verdenslitteratur/

 

Kilder: Forfatterweb og Forlaget Vandkunsten