s
logo.png

2018 Kjell Westö

Kjell Westö er årets forfatter ved Verdenslitteratur på Møn 2018, som finder sted i Fanefjord Skovpavillon den 22. og 23. september.

Kjell Westö er en af Finlands mest betydningsfulde og læste forfattere. Han er kendt for at skildre 1900-tallets Finland fra fortiden som russisk fyrstedømme til moderne velfærdsstat. Centralt i forfatterskabet finder man traumet fra borgerkrigen i foråret 1918, som stadig er et åbent sår i Finland. Dette er bl.a. omdrejningspunktet i Westös roman Luftspejling 38, som han fik Nordisk Råds Litteraturpris for i 2014.

Mød Kjell Westö til en samtale om forfatterskabet med hhv. journalist og historiker Adam Holm lørdag den 22. sept. og forfatter Anne Lise Marstrand-Jørgensen søndag den 23. sept.

Kjell Westö (f. 1961) er en af de store finlandssvenske forfattere i vores tid. Hans seneste roman Den svovlgule himmel (2017) knytter an til gennembrudsromanen Dragerne over Helsingfors (1996) og den række Helsingforsromaner som bl.a. består af Det ulyksalige ved at være en Skrake (2000) og Der hvor vi gik engang (2006). Hans bøger udkommer på 25 sprog.

Det var med sin første roman, Dragerne over Helsingfors fra 1996, at Kjell Westö fik sit store internationale gennembrud. I Finland blev den med sin samfundskritiske skildring af storbyen og en slægt igennem generationer straks anset som den store finske roman, der beskriver skabelsen af det moderne Finland. Slægtstemaet, skildringen af livet i Helsingfors og samfundskritikken blev siden centrale temaer i Westös forfatterskab, blandt andet finder man dem i romanerne Det ulyksalige ved at være en Skrake og Der hvor vi gik engang.

Kjell Westö har vundet en række prestigefulde litteraturpriser i både Sverige og Finland samt været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris to gange, før han i 2014 fik den for romanen Luftspejling 38, som er en thrilleragtig skildring af et Finland midt i modernitetens forandringer og på tærsklen til Anden Verdenskrig.
Romanen foregår i mellemkrigstidens Finland, men den rækker både bagud i historien til Den Finske Borgerkrig i 1918 og frem i tiden, så man fornemmer Anden Verdenskrigs forestående katastrofe. Westö kan forme mennesker for vores øjne, så vi synes vi kender dem og tror på at han selv har kendt dem. I Luftspejling 38 oplever man hans evne til at få mennesker til at leve i en spændingsfyldt historisk kontekst. Det giver romanen sit særlige format - og gør den meget finsk, med en historie der er ganske anderledes end resten af Nordens.

Den svovlgule himmel (2017) strækker sig fra barndommens solblegede minder i 1960’erne til vores tids voksende mørke. Det er en mesterlig fortælling om hvordan kærlighed og venskab opstår og udvikles gennem livet, men også om hvordan vi præges af køn, klasse og tiden vi fødes ind i.

Læs Jes Stein Pedersens anmeldelse af bogen i Politiken: "Kjell Westös episke kraftanstrengelse holder læseren fanget til sidste suk"

Som altid ved Verdenslitteratur på Møn er tiden og fordybelsen i samtalen helt central. Forfatteren har tre timer til rådighed sammen med en interviewer og publikum. Det betyder, at samtalerne kommer i dybden – og der er god tid til oplæsning, spørgsmål og debat. Samtalerne vil foregå på svensk - dansk.

Der er bogsalg i forbindelse med arrangementet og der vil være mulighed for spisning i Skovpavillonen. Lørdag bliver det efter forfatterarrangementet og søndag serveres frokost inden arrangementet starter. Dette skal bestilles sammen med billetterne.

Tid
Lørdag den 22. og søndag den 23. september kl. 14 – 17.30

Sted
Fanefjord Skovpavillon, Fanefjord Skovvej 6, 4792 Askeby, Møn

Billetter
UDSOLGT

Følg desuden med på Facebook og Instagram