s
logo.png

2016 David Grossman

Verdenslitteratur på Møn kunne den 17. og 18. september 2016 præsentere David Grossman som årets forfatter.

David Grossman (f. 1954), er en af Israels betydeligste forfattere og hans bøger er oversat til mere end 30 sprog. Han er en kendt fredsaktivist, tilhører den israelske venstrefløj og har offentligt kritiseret den israelske politik over for palæstinenserne. Grossman har studeret filosofi og teater på Jerusalems Universitet og han arbejdede i mange år ved den nationale radio.

Hans roman, ”Kvinde på flugt fra meddelelse” (dansk udgave 2011, Forlaget Vandkunsten), fremstiller den moderne israelske families historie, fortalt af en mor, der frygter for sin indkaldte søns liv. Hun flygter fra sit hjem, og begiver sig på en vandring gennem Israel, i den overbevisning, at sønnen ikke kan dø, hvis hun ikke er hjemme til at modtage meddelelsen om det.

Da Grossman lagde sidste hånd på bogen, blev hans egen søn dræbt i aktion i Sydlibanon. The Guardian kaldte bogen for én af de bedste hebraisksprogede romaner der nogensinde er skrevet. Dagbladet Information omtalte den som ”et uforglemmeligt kvindeportræt i en uforglemmelig roman”.

Læs Bjørn Bredals anmeldelse af Kvinde på flugt fra meddelelse HER

På dansk foreligger udover ”Kvinde på flugt fra meddelelse” (2011) bl.a. også ”At falde ud af tiden” (2014). Sidstnævnte er et poetisk drama, hvor en far gennem en rejse søger at genfinde sin afdøde søn.

I september 2016 udkom ”En hest kommer ind på en bar” også på Forlaget Vandkunsten. Bogen, der via en stand-up komikers beretning bl.a. tegner et både morsomt og hjerteskærende portræt af forholdet mellem en kunstner og hans publikum, har fået fremragende anmeldelser.

Læs Bjørn Bredals anmeldelse af En hest kommer ind på en bar HER

Med David Grossman som årets forfatter placerer Verdenslitteratur på Møn sig tematisk midt i et af verdens politiske brændpunkter. Grossmans forfatterskab er alsidigt – men trådene til den israelsk – palæstinensiske konflikt er tydelige.

Bjørn Bredal (journalist, forfatter og anmelder ved Politiken) er David Grossmans samtalepartner ved arrangementet lørdag den 17. september. Det bliver journalist Adam Holm, som skal være David Grossmans samtalepartner søndag den 18. september.
Lørdag vil der med Bjørn Bredal være fokus på det litterære værk, med udgangspunkt i romanen ”Kvinde på flugt fra meddelelse” (2008, dansk oversættelse 2011) og den helt nye ”En hest kommer ind på en bar”, som udkommer på dansk på Forlaget Vandkunsten i september måned.
Søndag vil Adam Holm som moderator også fokusere på den politiske situation i Israel og de palæstinensiske områder og Grossman som fredsaktivist.
Begge dage vil der være oplæsning ved skuespiller Joen Bille.


FOTO:
Øverst: David Grossman (Kobi Kalmanovitz)
Nederst: Forsideillustration fra "Kvinde på flugt fra meddelelse" (Forlaget Vandkunsten)