s
logo.png

2014 Tomas Espedal

I 2014 fejrede  Verdenslitteratur på Møn 15 års jubilæum. Årets forfatter var norske Tomas Espedal.

Tomas Espedal indtog scenen sammen med journalist Kim Skotte om lørdagen og forfatter Josefine Klougart om søndagen. Velvilligt fortalte han endog meget personligt om sit liv som forfatter, om sine værker og om sin skriveproces. Han var både naiv og intellektuel. Barmhjertig og benhård. ”Det gjør godt å ha fiender. Man holder seg ung og umedgjørlig,” har han sagt. Med sit nærvær og skarpe humor nåede han hver og én i Fanefjord Skovpavillon og gav helt nye dimensioner og dybder til de bøger, der nu skal læses eller genlæses.

Han havde masser af humor, men var ikke munter. Og det er svært ikke at sammenligne ham med kollegaen og vennen Karl Ove Knausgård, der også har gæstet Verdenslitteratur på Møn. Begge dykker dybt i eget liv og levned og skriver bundløst ærligt og barsk. Men hvor Knausgård registrerer alle detaljer, koncentrerer Espedal maksimalt.

Tomas Espedal er født, opvokset og skrivende i Bergen – når han da ikke er på vandring. For det er ikke ude af virkeligheden, at en af hans bøger bærer titlen ”Gå, eller hvordan man lever et vildt og poetisk liv”. Og en anden, der bare hedder ”Mod naturen”. Men det er heller ikke overraskende, at Espedal i 2014 vendte sig mod byen i bogen ”Bergeners”, der ganske bevidst er opkaldt efter James Joyces ”Dubliners”.


Forfatterweb

"Norske Tomas Espedal har med sine personlige og poetiske bøger taget romangenren op til revision. Med udgangspunkt i sit eget liv skriver han romaner, der læner sig op af genrer som selvbiografi, digt, novelle, essay, rejseskildring og dagbog. Espedal kan med sin suveræne skrivestil og sit indlevende sprog fastholde læseren uanset om han fortæller om at gå, om beslægtede forfattere i litteraturhistorien eller om at se rosenblomsterne gå i forfald."

Sådan indledes Forfatterwebs store portræt af norske Tomas Espedal.

Læs hele portrættet HER

 

Interview i Kristeligt Dagblad

I forbindelse med den danske udgivelse af Tomas Espedals bog "Mod kunsten", gav han et interview til Kristeligt Dagblad. I interviewet fortæller han blandt andet om angst for eksistens, opgøret med den klassiske roman, og hvorfor han tror, selvom han ikke har oplevet, at det nytter noget.

Læs interviewet HER

 

Louisiana Channel

Kunstmuseet Louisiana har interviewet Tomas Espedal om sit forfatterskab.

 

 

Bøger


Den nye roman Bergeners 120.png 

 

3.GÅ 120.png

 

1. skrivebord 120.png

 

Tramp 120.png

 

Mod naturen 120.png

 

Mod kunsten 120.png

 

FOTO:
Øverst: Tomas Espedal (Susanne Schmidt)
Nederst: Tomas Espedal (Lene K.)