s
logo.png

2012 Kim Leine

Verdenslitteratur på Møn præsenterede i 2012 den dansk-norske forfatter Kim Leine, som har boet og arbejdet i Grønland som sygeplejerske i mange år og nu bor i Danmark. ”Profeterne i Evighedsfjorden” er Kim Leines mesterstykke, en milepæl i dansk litteratur, så stærk at ”man skærmer sig for ild og skutter sig for is, kradser sig i parykken for lus og vrænger af spæklugt og sveddunst” (Weekendavisen). Forfatterens store kendskab til Grønland og dybe følelser for liv og historie i det store land har gjort det muligt at gribe i 1780’ernes kolonihistorie og fortælle en mægtig og sanselig historie- med baggrund i den skinbarlige, skrækkelige virkelighed.

Habakuk og Maria Magdalene, to religiøse mennesker, valgte p.g.a. de lange perioder med hungersnød, hvor folk spiste deres eget tøj for ikke at dø af sult, at rejse fra Sukkertoppen langt ind i Evighedsfjorden . De skabte et kontroversielt eksperiment og baserede deres lille samfund på et deleprincip, så alle kunne overleve. Det var så tiltrækkende at Sukkertoppen næsten affolkedes . Konflikten med myndighederne - fra den unge norske præst Morten Falck, som er den egentlige fortæller , til det lille samfunds myndighed, personificeret af købmand Kragsted og hans madamme, er voldsomme, og Falck deltager med og uden egen vilje på begge sider.

Det er en stor fortælling om menneskers vilkår og lidenskaber, men det er også en spejling af Kim Leines eget liv ligesom debutromanen Kalak( din skide grønlænder) som beskriver Kims liv sammen med faderen da han som 17-årig kommer til Danmark . En stærk debut om et hårdt ungt liv, hvor han bliver misbrugt af faderen .
I dag er det litteraturen der driver Kim Leines liv, efter 15 barske og fascinerede år i Grønland, efter lange misbrugsperioder, arbejde og kærlighed i Grønland, hvor han også lærte sig sproget, er det nu familien og den store fortælling der er det helt centrale. Men kernen er stadig Grønland.

Profeterne i Evighedsfjorden er modtaget med begejstring mange steder i verden, den var allerede før udgivelsen solgt til 7 lande, og i dag til endnu flere.

 

 

FOTO:
Øverst: Kim Leine på scenen til Verdenslitteratur på Møn (Lene K.)
Nederst: Kim Leine på stranden ved Hjelm Bugt, Møn (anonym)