s
logo.png

2010 Haruki Murakami

Haruki Murakamis forfatterskab er stort og fascinerende, han er oversat til ca 40 sprog og har et enormt publikum.
Han er en yderst struktureret forfatter, men hans udgangspunkt er altid ”et billede, en erkendelse, en følelse som pludselig rummer alt”.
Han blev forfatter en eftermiddag i 1978, da han så en baseballmatch. Da kom en følelse af selvtillid over ham: ”Jeg så et fragment af bogen for mig og vidste at denne detalje indeholdt en hel roman.” Det blev til romanen ”Hear the wind sing” fra 1979.(ikke oversat til dansk).
”Da jeg begyndte at skrive ”Kafka på stranden”, (dansk 2007) så jeg en 15 år gammel dreng for mig. Ikke 14 eller 16, men præcis 15. Han forlod sit hjem og rejste ud i et fremmed og mystisk land. Bare denne lille ting. Det var sådan det begyndte. Det var hvad jeg vidste om handlingen.”
I Murakamis verden færdes mennesker mellem flere verdener. Han siger selv: ”I Japan er der ingen tydelig grænse mellem dem, der lever og dem, der har levet og befinder sig i den anden verden. Når jeg skriver kommer der noget fra den anden side og giver mig konkret inspiration. Uden kontakt med åndeverdenen kan jeg ikke skrive.”
I gennembrudsromanen ”Trækopfuglens krønike” (dansk 2001) er oplevelsen af at færdes i flere verdener et stærkt træk som giver romanen et stort vingefang og samtidig stor dybde.
Men- Murakami er også en superdiciplineret løber. Altid mindst 300 km om ugen . Både for disciplinens skyld og for bevægelsen- for efter hans opfattelse skal der en virkelig sund krop til at hamle op med et så usundt forfatterliv som hans.
Og jazzen! Murakami og hans kone Yoko havde som unge en jazzklub i Tokyo. Klubben blev opgivet efter nogle år, men jazzinteressen er vital i hele forfatterskabet, der henvises til de specielle stykker musik, som har båret skrivningen på et givet tidspunkt. Og ingen tvivl om at det er sandt, når han siger: ”Jeg er pladesamler. Jeg samler på vinyl. Min stil er ligeså påvirket af Charlie Parkers improviserede riffs som af Scott Fitzgeralds elegant flydende prosa.”

 

FOTO:
Øverst og nederst: Haruki Murakami (Per Folkver)